Potasiul este important pentru rezistența musculară, funcționarea sistemului nervos și a celui cardiovascular. Acest macronutrient se găsește în multe alimente (pepene galben, avocado, banane, fasole albă etc.). Dar chiar dacă o persoană consumă cantitatea recomandată de potasiu (4700 mg pe zi), poate prezenta o deficiență a acestui macronutrient în organism.
De ce? Adevărul este că, cu cât o persoană consumă mai mult sodiu, cu atât mai mult potasiu este excretat din organism. Semnele unui nivel scăzut de potasiu nu sunt întotdeauna ușor de depistat, așa că, dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele simptome, merită să vă consultați medicul pentru a determina cauza, care ar putea fi o deficiență de potasiu.
Fiecare celulă din corpul uman are nevoie de o anumită cantitate de potasiu, astfel încât deficitul său pe termen lung se poate manifesta printr-o senzație de oboseală constantă. Dacă o persoană începe să se simtă epuizată cu suficient somn, atunci este posibil ca aceasta să nu primească suficient potasiu din alimentația sa.
CITEȘTE ȘI: Te confrunți cu oboseală, irascibilitate și episoade de depresie? Analiza pe care trebuie să o faci
Potasiul are un efect relaxant asupra vaselor de sânge, astfel că o deficiență poate duce la spasme ale vaselor, ceea ce duce la rândul său la o creștere a tensiunii arteriale.
Potasiul joacă un rol important în contracția musculară netedă, astfel că atunci când nivelul de potasiu este scăzut, pot apărea spasme musculare și dureri asociate.
Senzația că inima „îngheață” sau viteza bătăilor inimii scade fără un motiv aparent, printre altele, poate însemna o lipsă de potasiu în organism.
O scădere bruscă a nivelului de potasiu din organism poate încetini ritmul cardiac într-o asemenea măsură încât o persoană se simte amețită sau chiar leșină. Merită să ne amintim că mulți alți factori pot provoca, de asemenea, senzații similare, iar dacă acestea apar în mod regulat, ar trebui să consultați un medic.
Nivelul redus de potasiu încetinește activitatea unor organe, în special a sistemului digestiv. Prin urmare, balonarea și crampele abdominale, printre altele, pot apărea cu o lipsă de potasiu în organism.
CITEȘTE ȘI: Umflarea picioarelor și oboseala extremă: Când ar putea fi vorba de ficat mărit
Potasiul ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, iar atunci când acesta este deficitar, este posibil să te confrunți cu furnicături sau amorțeală la nivelul membrelor sau în alte părți ale corpului.
Este demn de remarcat faptul că consumul de alimente procesate este adesea însoțit de o lipsă de potasiu în organism, din cauza faptului că astfel de alimente conțin o cantitate mare de sodiu. Reducerea consumului de alimente procesate și gustări, precum și creșterea cantității de alimente sănătoase din dietă, poate ajuta la eliminarea deficitului de potasiu din organism.